Astım, solunum yollarının daralması ve inflamasyon nedeniyle oluşan kronik bir rahatsızlıktır. Çevresel faktörlerin hastalığın yönetiminde önemli rol oynaması nedeniyle klimanın yanlış kullanımı astım belirtilerini kötüleştirerek, hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir.
Astım hastalarının, klima kullanımını daha güvenli hale getirmek için dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
Klima Filtreleri Düzenli Temizlenmelidir: Klima filtreleri; havada bulunan toz, polen, küf gibi partikülleri tutar. Filtrelerde biriken alerjenler, klima çalıştığında odaya yayılarak, astımı tetikleyebilir. Klima filtrelerinin ayda en az bir kez temizlenmesi gerekir.
Nem Seviyesi Korunmalıdır: Klimanın yol açtığı kuru havayı dengelemek için ortam nemlendiriciler kullanılabilir. Astım hastaları için ortamın ideal nem seviyesi %40-50 arasındadır.
Klimanın Havası Doğrudan Solunmamalıdır: Klimanın üflediği soğuk hava, doğrudan solunduğunda solunum yollarını tahriş edebilir. Dolayısıyla klima hava akışı, doğrudan astım hastasının üzerine gelmemelidir. Klima ayarı; soğuk hava odaya eşit dağılacak şekilde olmalıdır.
Sıcaklık Ayarları Dengeli Tutulmalıdır: Çok soğuk hava, ani ısı değişikliklerine neden olarak solunum yollarında kasılmalara yol açabilir. Astım hastaları için uygun klima sıcaklığı 22-25 derece arasında olmalıdır.
Klima Periyodik Olarak Kapatılmalı ve Oda Havalandırılmalıdır: Gün içinde klima birkaç saat kapatılarak oda havalandırılmalıdır. Böylece ortama temiz hava girişini olur ve kapalı ortamda biriken partiküllerin dışarı atılması sağlanır.
Klima Bakımı Düzenli Yaptırılmalıdır: Klimaların iç ve dış ünitelerinde zamanla oluşan bakteri ve küf, hava kalitesini olumsuz etkiler ve astım belirtilerini kötüleştirebilir. Klimanın bakımının yılda en az bir kez yetkili servis tarafından yapılması önemlidir.